Otevřený protokol

Konfigurace otevřeného protokolu:

  1. Vyberte controller v pracovním prostoru struktury továrny .

  2. Zvolte kartu Virtuální stanice .
    V přehledu virtuálních stanic uvidíte seznam virtuálních stanic pro zvolený controller. Je-li seznam prázdný, nebyly vytvořeny žádné virtuální stanice.

  3. Dvojím kliknutím na virtuální stanici otevřete stávající konfiguraci, nebo zvolením možnosti Přidat vytvořte novou konfiguraci virtuální stanice.

  4. Zvolte možnost Konfigurovat v nabídce Protokoly.

  • Přepínač konfigurací otevřeného protokolu virtuální stanice umožňuje uživateli aktivovat/deaktivovat komunikaci otevřeného protokolu mezi virtuální stanicí a integrátorem, který je součástí řídicího zařízení továrny.

    Otevřený protokol používá stejné tovární ethernetové připojení ke controlleru jako se používá při konfiguraci a dodávání výsledků utahování.

    Každá virtuální stanice má jedinečný identifikátor ve formě čísla portu. Číslo portu je nutno zadat do pole Port pro každou virtuální stanici používající otevřený protokol.

  • Je-li k výběru úkolu použit otevřený protokol, akce, které se mají provést v případě ztráty komunikace mezi klientem a virtuální stanicí, nastavení odpojení:

    • Žádný: Pokud systém ztratí spojení s klientem otevřeného protokolu, nebude podniknut žádný krok a jakýkoli přiřazený úkol bude moci pokračovat v běžném provozu.

    • Zrušit přiřazení úkolu Pokud systém ztratí spojení s otevřeným protokolem, výběr zvoleného úkolu bude zrušen a nástroj nebude zablokován.

      • Dojde-li k chybě otevřeného protokolu, aktuální utahování se dokončí a poté je úkol ukončen. U aktuálního úkolu je zrušeno přiřazení virtuální stanici.

      • Dojde-li k chybě komunikace, aktuální utahování se dokončí a poté je úkol ukončen. U aktuálního úkolu dojde k přerušení, ale nikoli ke zrušení přiřazení virtuální stanici.

    • Blokovací nástroj je aktivní v horní části Pokud systém ztratí spojení s otevřeným protokolem, nástroj bude zablokován.

      • Po obnovení spojení s otevřeným protokolem nástroj zůstane zablokován. Pro obnovení běžného provozu musí být nástroj odblokován pomocí MID 0043 (Aktivační nástroj) nebo signálu I/O Hlavní odblokování.

      • Při zvolení volby Zablokovat nástroj nedojde ke zrušení volby úkolu.

    • Vždy uzamknout nástroj Pokud systém ztratí spojení s otevřeným protokolem, nástroj bude zablokován bez ohledu na to, zda používaný úkol byl zvolen prostřednictvím otevřeného protokolu, či nikoli.

      • Po obnovení spojení s otevřeným protokolem:je nutno zvolit program utahování a úkol sekvence, aby mohl být obnoven běžný provoz.

      • Po obnovení spojení s otevřeným protokolem nástroj zůstane zablokován. Pro obnovení běžného provozu musí být nástroj odblokován pomocí MID 0043 (Aktivační nástroj) nebo signálu I/O Hlavní odblokování.

  • Starší nastavení počítadla počítá všechna utažení v jedné sekvenci a a předává toto číslo sekundárním systémům. Chcete-li toto nastavení aktivovat, nastavte možnost Použít starší počítadlo na Zap.

  • Index SoftPLC se používá k mapování, kam se ve sdílené paměti mají zapisovat příkazy Open Protocol. Výchozí hodnota je 1, ale lze zadat hodnoty od 1 do 6.

     

Výchozí hodnotou pro Index SoftPLC je vždy 1 a neprovádí se kontrola, zda se používá. Je možné, že systém byl nakonfigurován tak, že při přidávání virtuálních stanic je stejný index konfigurován několikrát. V takovém případě SoftPLC nedokáže určit, ze které virtuální stanice příchozí MID pochází.