Vyhnite sa úrazom pri používaní zariadenia

Predchádzajte strate zraku - vždy používajte nárazuodolnú ochranu očí.

Použite zátarasy, aby ste ohraničili pracovné priestory.

Pred použitím poháňaného nástroja skontrolujte, či bezpečnostná uzatváracia klapka (ak taká je) pracuje, a že nástroj sa po uvoľnení ovládacej páčky zastaví.

Vyberte skľučovadlá a kľúče okamžite po použití.

Aby ste sa vyhli zraneniu rotujúcim vloženým nástrojom – odpojte nástroj od prívodu vzduchu, keď meníte vkladací nástroj alebo pri každom nastavovaní.

Dávajte pozor na ruky, vlasy, odev a šperky – vždy dodržiavajte dostatočnú vzdialenosť od rotujúcich častí a rezných hrán.

Vzduch pod tlakom môže spôsobiť vážne zranenie.

Používajte svorky alebo zverák na prichytenie obrobku počas prevádzky.

Predvŕtajte o niečo viac, ako je vnútorný priemer konečnej diery, aby sa zväčšilo množstvo odvŕtaného materiálu na zníženie reakčnej sily pri prevŕtaní.

Udržiavajte neustále vhodné podopretie a vyváženie - ostražito sledujte prípadnú neočakávanú reakciu alebo zlomenie vloženého nástroja.

Použite podpornú rukoväť, aby ste zvýšili statickú reakčnú silu a náhlu reakciu pri prevŕtaní, najmä pri vŕtaní dier do kovu, ktoré sú väčšie ako 6,5 mm.

Pri ťažkých skrutkových vrtoch sa musí podporná rukoväť alebo reakčná páka udržiavať vždy oproti pevnému bodu. Krútiaci moment hriadeľa je vysoký a môže pri vtiahnutí alebo zachytení spôsobiť zlomenie ruky alebo nohy.

Pri vŕtaní neznámych plôch a stien postupujte s extrémnou opatrnosťou. Dávajte pozor na skryté plynové vedenie, vodu a elektrické káble.

Ak sa preruší energetický prívod – okamžite uvoľnite ovládací ventil.

Ak nepoužívate zariadenie, položte ho nabok tak, aby sa minimalizovalo riziko náhodného spustenia alebo zranenia osôb nástrojom.